Основни данни
Ружа Маринска (1944)


Ружа Маринска

Ружа Маринска е български изкуствовед, доцент по история на изкуството в НХА и Нов Български Университет.

За повечето ценители името на Ружа Маринска е синоним на сериозност и автентичност. Тя е сред най-уважаваните у нас специалисти по история на изкуството.

Ружа Лазарова Маринска е родена на 20 февруари 1944 в Смолян. Дъщеря е на изкуствоведа Лазар Марински. През 1967 завършва История и Теория на изкуството в Московския държавен университет при проф. В. Лазарев и проф. И. Маца.
В началото на кариерата си се занимава предимно със социологията на изкуството /Енциклопедия на изобразителните изкуства, БАН/.
Пише статии и прави изследвания върху творчесттвото на Наум Хаджимладенов /1974/, Найден Петков /1978/ както и за различни културологични проблеми.
По-новите й интереси са съсредоточени върху българското изкуство през ХХ век и по-специално проблемите на бългaрския модернизъм
Организира някои от най-интересните изложби у нас, често придружени с конференции и дискусии по темата. – Гео Милев и българският модернизъм, СГХГ - 2005, /както и международна конференция за Гео Милев в Стара Загора, 2007/

Книги: Никола Танев, Манхаймски дневник, София, 2008 – издател: Виктория Арт и Антиквариат
Гео Милев и българския модернизъм, София, 2005
 

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!