Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Българинът Георги Мандушев и колегите му откриха най-голямата планета
8 Август 2007
Тя е с много малка плътност и се намира на 1435 светлинни години от Земята, коментира Мандушев.
Планетата е с огромни размери и много малка плътност./снимка ВВС/
Планетата е с огромни размери и много малка плътност./снимка ВВС/

Най-голямата от всички известни досега екзопланети откриха група астрономи от обсерваторията "Лоуел" (Lowell Observatory), ръководени от българина Георги Мандушев, съобщи ВВС. Космическото тяло се намира в съзвездието Херкулес. Новооткритата екзопланета, наименована като TrES-4, се върти около звездата GSC02620-00648, отдалечена на разстояние 1435 светлинни години от Земята . TrES-4 се намира само на 7 милиона километра от своята звезда. Новооткритата екзопланета се върти около звездата си много бързо - за 3,55 дни, тоест на TrES-4 една земна седмица е равна на две години. Повърхността й е изключително гореща - над 1300 градуса по Целзий. Поради относително слабата си гравитация TrES-4 вероятно постоянно губи част от горния слой на своята атмосфера, която се носи зад планетата като извита опашка, напомняща на комета.
  
Учените се натъкнали на планетата благодарение на използването на транзитен метод, изследващ преминаването й пред диска на нейната звезда.. Най-интересното обаче според Георги Мандушев е, че TrES-4 по размерите си е със 70 процента по-голяма от Юпитер, но съдържа малко вещество. Силно разредена е и се отнася към малоброен клас планети с ниска плътност.  Плътността на TrES-4 е само 0,2 грама на кубически сантиметър. Тази величина не се вписва в съществуващите теории за формиране на планети и учените все още не знаят какъв подход да използват за обяснението на това как възникват подобни небесни тела.

Според Мандушев съществува теоретична закономерност, според която планети по-големи от звезди се характеризират с по-ниска плътност, но това правило все пак не обяснява аномалните параметри на TrES-4.

Подробностите от откритието, направено от групата на Мандушев, която участва в международния проект "Трансатлантическо екзопланетно разузнаване" (Transatlantic Exoplanet Survey - TrES), ще се появят в специализираното издание Astrophysical Journal. За откритието са използвани три телескопа, 0,8-метровия телескоп на обсерваторията "Лоуел", 1,2-метровия на обсерваторията Уипъл (Whipple), разположени в щата Аризона и 10-метровия телескоп Keck, който се на мира на Хаваите.

Георги Мандушев е завършил е астрономия в СУ "Св. Климент Охридски" през 1989 г. Специализирал е в Япония, прави докторат в университета на Британска Колумбия в Канада. Преподавал е астрономия в университета в Калифорния, съобщава БТА.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Омръзна ми
30 Apr, 2009 | 13:51

Моля админстратора да бъде категоричен с премахването на всякакви просташки драсканици. Що за език, що за коментар и какво общо има с темата? Спам...

Андрешко Неверний
08 Aug, 2007 | 14:58

Не мое да бъде.
Първо, теа от ББС-то само моат да резелат ората - те го те батето, те го те тоа другар от варната барабар с мелициата...
Второ, квото е требало да се открие са го открили братушките воглаве с тоа технио Пу..., бе срам ма е да му пишем името, ама вие се сящате, ся пак ша ни освобождава, от хамериканците и германците и сичката европска паплач!

А като ни освободи, ша ни вкара ли у текезето, че пак да си крад... вземаме назаем като едно време, а?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.