На 9 февруари синоптик № 1 навърши 71 години.
Минчо Празников няма нужда от представяне. Името му веднага се свързва със синоптичната прогноза за времето и атрактивното му представяне по телевизията. Роден е в Дряново преди 71 години. Завършил е физика, специализирал е метеорология и до днес остава верен на своята професия, защото въпреки пенсионирането продължава да работи в частна агенция за изготвяне на прогнози за времето.

- Г-н Празников, как се чувства човек на 71 години?
- Не ми се говори. Възраст като всяка, въпросът е как я възприемаш.

- Откъде идва фамилията ви ?
- Фамилията ми е останала още от прадядо ми, който е бил дребен занаятчия, но не е бил ученолюбив като мен. Аз съм се метнал на дядо ми, не на прадядо ми, който често не е ходел на училище и като го питал даскалът: "Защо така бе, Иване?", той започвал да изрежда празниците от църковния календар. И всеки ден така... днес е еди какъв си празник, вчера беше еди какъв си... И така останала фамилията.

- В момента с какво се занимавате?
- Работя в частна фирма за прогнози за времето. Правим прогнози до 3 часа, до 12 часа, до 24 часа - до 72 часа, до седмица и т.н.

Освен синоптик от мен нищо друго не става,

така че продължавам в същата сфера.

- Как е семейството ви - съпругата, внучката?
- Имам една внучка- Симона, да ми е жива и здрава. Тя е вече 10 клас. Що се отнася до съпругата ми трябва да ви кажа, че все по трудно ме понася. Истината е, че с годините стават все по- сложни отношенията между хората. Но както сме се понасяли досега - повече от 40 години, смятам, че ще продължим да бъдем заедно. Ние от старото поколение сме така.По наше време не бяха модерни разводите, а иначе, ако бяха на мода,

сигурно и ние щяхме да се разведем...

/смее се/.

- Кое ви накара да се занимавате именно с прогноза за времето?
- Още на младини бях учуден от тая прозорливост на синоптиците, които слушах тогава по радиото. Говоря за годините още преди Априлския пленум на БКП, някъде през 1950 г. Тогава съм бил на 10-12 години и започнах да се интересувам как се правят прогнози. Литературата по този въпрос беше много оскъдна и затова с учителя ми по физика Димитър Белчинков започнахме да работим.Той ми даде ценни насоки и аз започнах да се интересувам. Така беше в гимназията. След това завърших физика и метеорология в университета. Специализирах и станах синоптик.

- Защо не станахте депутат? Знам, че сте се кандидатирали от листата на Гергьовден?
- Защото не ме избраха в Кърджали. Там ДПС имаше повече места и щом като даже Стефан Данаилов не успя да пробие в този район, какво остава за мен. Кърджали е непробиваем бастион.

- Ще се кандидатирате ли в предстоящите избори?
- Както се казва в песента "Късно е либе за китка".

- Вие сте твърде популярна личност. Познават ви всички - и млади, и стари. Пречи ли ви популярността?
- Всяко нещо, както и монетата, си има две страни, така и популярността има и плюсове, и минуси.

- За кои от вашите бивши колеги си спомняте?

Работил съм дълго време с популярни личности като Любка Кумчева,

с Огнян Гаврилов, Орлин Лазаров, Анна Дякова, Анастасия Стойчева и други. Сегашните ми колеги са Петър Янков, който е и президент на фирмата , Симеон Матев. и други. Това са млади и много способни колеги, които работят по един нов съвременен начин, докато ние сме още в класическата синоптика. Навлязоха компютрите, комуникациите и трябва да ви кажа, че те доста добре се справят със съвременната апаратура.

- Кажете, помага ли ви в живота чувството ви за хумор? Кой е любимият ви виц?
- Не ми помага особено. Любимият ми виц е доста популярен - за индианците. Вождът на индианците си харесал девойка от племето и я поканил в шатрата, но те после започнали да му чукат, да го смущават и той не можел да се съсредоточи. Тогава на него му писнало, извикал индианците и им казал да отидат да събират дърва. В същия момент попитали националната синоптична служба каква ще е зимата и от там отговорили: "Щом индианците събират дърва, значи ще е много люта".

- Как се справяхте с гафовете на екран?
- Има много гафове, разбира се. Един път ние имахме такава традиция да поздравяваме държавните мъже, точно на Петровден трябваше да поздравя президента Петър Стоянов, а аз поздравих Петър Младенов, който вече беше починал. Разбира се, аз се извиних за грешката, но един приятел след това ми вика: "По- добре, че не си казал, можеше да кажеш :"Бог да прости Петър Младенов, но

ако беше казал Бог да прости Петър Стоянов е още по трагично".

- Как се топлихте в януарските студове? Прогнозирахте ли ги?
- Студовете за жалост са безпощадни и към нас, синоптиците. Ние само ги предвиждаме, но не можем да ги спрем. Иначе вкъщи се топлим с парно и се надяваме сега то да поевтинее. Сега надеждата ни е в новия парламент. Да влязат там достойни хора. И ние като всички останали плащаме скъпо парно. Непрекъснато спираме кранчето на парното, защото иначе не се издържа.

- На коя партия сте привърженик, за кого ще гласувате?
- Още е рано да се каже. Ами, ще видим, който плати! Сега при пазарната икономика е така и, както беше казал Иван Костов, безплатен обед няма./смее се.../

- Как обяснявате аномалиите на времето, проблемите с глобалното затопляне?
- Глобалното затопляне тепърва предстои. Това е процес, който макар и бавно, настъпва. Той се дължи главно на замърсяването на атмосферата от заводи, от химизация , от коли и много много други причини. Не може да се спре този процес на индустриализация, но ако не се вкарат филтри на тези съоръжения, които бълват само дим , то температурата на земята ще се покачи с пет-шест градуса, което е съдбоносно за цялата планета.

Едно интервю на Александрина Роканова

............
Вицовете


"За вица за смъртта на Иван Костов много хора мислят, че аз съм авторът, но нямам принос. Беше преди години. Срещат ме едни приятели и ме питат: "Абе ти защо пускаш такива вицове?" Питам ги: "Какви?". И те ми разказват как Иван Костов уж умрял , а Иван Гарелов се чудел как да съобщи новината в предаването "Панорама" на БНТ. Тогава някой казал: "Я да го дадем на Празников, той някак ще пробута новината". И тогава аз съм бил съобщил времето така: "Температурата в София ще бъде толкова и толкова, но в Драгалевци - минус един, а в Орландовци - плюс един градус" . "

................
Импровизации


"Когато Надежда Михайлова беше външен министър например и заминаваше за Испания, аз казах: " Знам, че много се безпокоите как ще пристигне нашият външен министър в Испания, но бъдете спокойни - времето там е хубаво".

"Имаше случаи, в които просрочвах времето на предаването. Но и тогава намирах изход, като казвах на режисьорите: "Е, спортистът след мен ще съобщи един мач по -малко и нещата ще са точни".