Кой беше Петко Йотов
Кой беше Петко Йотов / Sofia Photo Agency
Кой беше Петко Йотов
23998
Кой беше Петко Йотов
  • Кой беше Петко Йотов

Почина дългогодишният директор на Националния военно-исторически музей полк. о. р. Петко Йотов, съобщиха от  Министерството на отбраната. Той посвети целия си живот на Българската армия, на съхраняването и популяризирането на традициите и воинските ценности, се посочва в съобщението.

Петко Йотов е починал вчера следобед след дълго боледуване. Полк. Петко Йотов е роден на 2 септември 1947 година в Плевен. През 1969 г. завършва ВНВУ "В. Левски" във Велико Търново, а през 1976 г. - Военна академия "Г.С. Раковски" в София.

В продължение на 13 години е преподавател по военна история във Военновъздушното училище в Долна Митрополия и във Военна академия "Г. С. Раковски" в София. От 1989 г. е директор на Националния военноисторически музей.

За дойстойния българин и делото му си спомни плевенчанката и негова добра приятелка, дългогодишният експерт от Военен клуб Плевен - Валя Минкова. Тя определи Петко Йотов като "всестранно развита личност, човек с голямо "Ч", мъж и офицер, каквито вече твърде рядко се срещат в Българската армия".

Тя разкри, че освен историк, Петко Йотов е бил и много добър майстор - часовникар с богата колекция старинни часовници. Освен това се е славил сред приятелите си като отличен певец. "Към жените той имаше особено чувство на преклонение и уважение, тъй като беше обграден само от жени в семейството си", спомни си Валя Минкова.

По думите й, големият Петко Йотов е умеел да се радва на малките неща в живота, включително и на малкото си трабантче, което карал с огромна любов. "Той може да бъде причислен към строителите на съвременна България в духовната област", смята Минкова./подробно в прикачения файл/