Иван Георгиев Кръстев

Иван Георгиев Кръстев е български агроном, специалист по лозарство и винарство с международно признание, изтъкнат деец в Министерството на земеделието.

Той е второ дете в 6-детно семейство. Неговите младежки години преминават под знака на войните от 1912 до 1918 години. Тогава той е ученик и заедно с това работи като разсилен и писар в Българската народна банка и Мировото съдилище в родния си град. Участва във първата световна война. През 1919 г. завършва гимназия в Пловдив. След това, до 1924 г., продължава образованието си като държавен стипендиант в Училището по лозарство и винарство в Конелиано (Италия) и в Националното училище по земеделие в Монпелие (Франция), където завършва с званието инженер-агроном.

След завръщането си в България той стажува в Средното лозаро-винарско училище в Плевен, а от 1925 до 1933 години е асистент в Института по лозарство при Агрономо-лесовъдския факултет към Софийския университет. Специализира във Винарската опитна станция в Монпелие (Франция) през 1929-1930 години; едновременно, след съответна подготовка, получава степента лисансие по химия. Специализира също в Опитната станция по винарска химия и винарска микробиология в Гайзенхайм на Рейн (Германия) през 1930-1931 години.

От 1933 до 1949 години Иван Георгиев работи, с известни прекъсвания, в Министерството на земеделието и държавните имоти (наименовано след 1947 г. като Министерство на земеделието и горите и като Министерство на земеделието). Там той заема следните длъжности: главен инспектор по лозарство и винарство, хабилитиран специалист по лозарство и винарство в Централния земеделски изследователски институт, началник на отделение за специални отрасли, директор на дирекцията по земеделие, скотовъдство и земеделско образование, главен секретар, помощник -министър.

По негово предложение е създадена Наредба – Закон за уреждане засаждането на нови лозя и попълването на съществуващите, приета през 1935 г. При бързото увеличаване на лозовите насаждения с този нормативен документ се предотвратява разпространението на неподходящи десертни сортове и не се разрешава засаждането на винени сортове на неподходящи места. Особено значима е дейността на Иван Георгиев за организацията и строителството на винарските изби - основа за конкурентноспособността на българските вина на международните пазари. Като главен инспектор по лозарство и винарство той способствува за изграждането на винарски изби в различни райони на страната (гр. Павликени, с. Виноградец, с. Перущица, гр. Поморие и др.). По-късно насочва усилията си към модернизация на винарските изби. За целта ръководи многопрофилен колектив от специалисти.

Иван Георгиев е носител на редица отличия, между които Лауреат на Международната служба за лозата и виното за неговия труд “рН като патогностичен индекс при болестта повдигане у вината” (1932), Орден на италианската корона (1942), Орден “Кирил и Методий” (1957).

Той се жени през 1925 г. От този брак има двама сина. Съпругата му умира през 1935 г. след тежко боледуване, а през 1939 г. той се жени втори път.От втория брак има още един син.

 

 





{START_COUNTER}